Historia

Kristiinan Naisvoimistelijat

perustettiin 30.10.1923 Kristiinan suomalaisella yhteiskoululla. Puheenjohtajaksi valittiin silloin Tyyne Kirjalainen, sihteeriksi Saima Aaltonen (myöh. Ahopelto),rahaston-hoitajaksi Aali Laine sekä jäseniksi rouva Olander ja neiti Karilas sekä Siiri Teirilä ja Martha Porkka.

Sisäänkirjoitusmaksuksi päätettiin viisi markkaa, toimintajäsenten lukukausimaksuksi 10 mk ja kannattajajäsenmaksuksi 15 mk. Yhdistyksen säännöt hyväksyttiin ja päätettiin liittyä Suomen Liikuntakasvatusliittoon.

Toiminta alkoi ripeästi, sillä ensimmäisessä johtokunnan kokouksessa 4.11. päätettiin järjestää yleinen naisvoimistelupäivä 14.11. Ohjelmaan merkittiin mm. alkusoittoa, yhteislaulua, pukutanssia ja tyttöjen voimisteluesityksiä. Juhla oli tarkoitettu yhdistyksen jäsenille ja sitä kannattaville.

Jäseniä ensimmäisenä toimintavuotena oli 23 ja seitsemän kannatus-jäsentä. Merkittävin saavutus oli seuran osanotto Turun voimistelujuhliin vuonna 1924. Pöytäkirjasta saamme lukea, että juhlaa varten oli hankittava seitsemän liiton sinistä voimistelupukua, mikä ei ollut mikään pieni summa. Pöytäkirjoissa todetaan, että voimistelupukujen hankkimiseksi oli saatava lisätuloja. ”Ryhdyttiin ompelemaan käsitöitä, jotka asetettiin arvalle ja saatiin hyvä apu oikeaan aikaan.” Yhdistys päätettiin rekisteröidä 4.11.1930.

Hauska kohta löytyy vuoden 1931 pöytäkirjasta: ”Vanhanmallisia ja koinsyömiä pukuja myytiin kuusi kappaletta á 35 mk ja á 20mk kappale.”. Samana vuonna toukokuun 13. päivänä seuran oma siniristilippu vihittiin käyttöön. Taitelija Tellervo Töyry oli piirtänyt seuran hopeisen merkin, joka kiinnitettiin lipputangon päähän. Seuran oma lippu vihittiin vuonna 1973.

Seuran pitkäaikaisin puheenjohtaja oli Kerttu Jylli. Hänen toiminta-kautensa alkoi vuonna 1962 aina vuoteen 1972. Kertun puheenjohtajakausi jatkui vuonna 1976, jota hän hoiti vuoteen 1992 saakka eli yhteensä kokonaiset 26 vuotta. Tämän jälkeen Arja Haaviston kausi kesti 8 vuotta, minkä jälkeen Arja luovutti nuijan tyttärelleen Anne Haavistolle vuoden 2000 vuosikokouksessa.

Ohjaajia unohtamatta – lähihistorian pitkäaikaisia uskollisia ohjaajiamme ovat olleet mm. Sirkka Wiitalähdet, Tarja Kankaanpää, Reija Backlund, Kerttu Marjamäki, Hilkka Wilhelms, Anne Haavisto.